Elindult a VÁRmánia fórum!!!
Várak Ausztriában
Finkenstein am Faaker See - Forchtenstein - Gmünd - Griffen - Güssing - Hochosterwitz - Hohenwerfen - Landsee - Landskron - Lockenhaus - Rosegg - Sommeregg - Stadtschlaining - Taggenbrunn
Apró vár szabadtéri színpaddal és sörözővel, büfével. A vár ingyen megtekinthető. Felülről szép kilátás nyílik a közeli tóra. Az útjelző táblák gyakran Burgarena-ként jelölik. Az utolsó jobbra mutató tábla egy Spar áruháznál van, utána kis utcácskába kell befordulni, itt eléggé figyelni kell, nekünk sikerült elmenni mellette első alkalommal. Finkensteinből egyébként 40 perces túraútvonalon is fel lehet menni a várhoz. 

Kívülről impozáns, belülről is érdekes vár,  könnyen megközelíthető, idegenvezetés magyar nyelvű füzettel. Gazdag fegyvergyűjtemény, korabeli várkonyha. Meleg ruházat javasolt. 


A település fő attrakciója a Porsche-múzeum, csak magáért a várért nem biztos, hogy érdemes idejönni. 

Autópálya melletti kiváló pihenő, ingyenes parkolás, belépő nincs, a faluban bolt, étterem és cukrászda. A vár mellett cseppkőbarlang is van. 

Jó állapotban lévő, szép vár. Idegenvezetés nincs, kellemes séta tehető a várudvarban és a vár termeiben. 

Távolról impozáns vár, múzeuma nem túl gazdag, a magyarázó szövegek csak német nyelvűek. Ahhoz képest, hogy "Karintia büszkesége", többet vártunk. A belső várudvar itt is tele volt tömve az éttermek asztalaival, padjaival.
Az egykori várkapitány, Herr Burghauptmann Schenk tűnik a fő attrakciónak, eredeti páncélzatába bújtatott, 2 méter 20 cm magas bábujával.

Profi idegenvezetés és audio-tolmács. A vár és termei jó állapotban vannak, inkább kastélynézés, mint várrom-barangolás. A várudvaron vendéglátó-egységek vannak, a várnézés idegenvezetéssel történik.
Angol, német, francia mellett magyar és cseh nyelvű audio-tolmács is rendelkezésre áll az idegenvezető mellett.

Nem túl felkapott várrom. Nagy alapterület, remek kirándulás. 

A Villachnál lévő vár valószínűleg a legtöbbeknek útba esik. A várból szép a kilátás, valamint ritka ragadozómadarak reptetését is megtekinthetjük. Csekély díj van a parkolóba vezető szerpentin alján a kocsival behajtóknak. 

Jó állapotban megmaradt vár, érdemes megnézni. A vár körül gondozott udvar van, ahol térsakkozni is lehet. 

Legalább fél-, de inkább egésznapos program: a vár körül vadaspark, szabadon élő állatokkal. A bejáratnál háziállatok, illetve az út túloldalán sövénylabirintus. Számunkra felejthetetlen élményt nyújtott. 

Közepes állapotú, kis méretű vár, kínzókamrával, kiállítással. 

Kívülről gyönyörű vár, ami azonban teljességgel egy modern kiállításnak van szentelve. 

A vár látogatót nem vár,
Ki odatéved,
Arra bezárt vár vár.
Bocs