Magyar verzió English version Logo

FÜZÉR vára

Várrom Fizetős parkolás Átlagos belépti díj CsillagCsillagSzürke csillag Várak Magyarországon Várak Ausztriában Várak Szlovákiában
Füzér Füzér várának látványa már az odaúton ráhangol az előttünk álló kellemes kirándulásra.
Füzér
Füzér
Füzér
Füzér A várhegy aljában van egy fizető parkoló, innen 15-20 perces sétával érhető el a vár. A séta utolsó szakaszára inkább a túra szó illik: meredek, sziklába vájt lépcső vezet fel a várhoz. Ide mindenképpen megfelelő cipő szükséges.
Füzér A fényképek nem adják vissza teljesen, de a lépcső nincs a legjobb állapotban: felülete göröngyös, a szintkülönbség sok helyen 30-40 cm, illetve néhol több fok "hiányzik", ilyenkor olyan, mintha a csupasz hegyoldalon kapaszkodnánk. Mivel nem értünk hozzá, nem tudjuk megítélni, hogy ez az időjárás, erózió vagy rongálás miatt van így, vagy eleve ilyen elnagyoltan faragták ki annak idején, de óvatosságot igényel ez a szakasz. Elijeszteni persze senkit nem akarunk, mivel odafigyeléssel balesetmentesen leküzdhető az akadály.
Füzér A vár bejáratáig már csak ezt a pár métert kell bokatörés nélkül megúszni.
Füzér Egy helyreállított tornyot kivéve a vár erősen romos állapotban van, a helyreállítási munkák folyamatban vannak, ottjártunkkor is dolgoztak éppen. Azt sajnos nem tudjuk megítélni, hogy mikorra lesz kész, és hogy mi lesz belőle pontosan.
Füzér A kilátás nagyon szép.
Füzér Ez a torony a várkápolna, ahol a koronát is őrizték egy ideig.
Füzér A kápolna bejárata.
Füzér A tábla szövege:
"1526 nov. -től - 1527 okt. -ig
A Füzéri Vár tárházában őriztette
Perényi Péter koronaőr
a Magyar Szent koronát"
Füzér
Füzér
Füzér
Füzér Romos torony vagy bástya, az alsó része sajnos el volt zárva a látogatás elől.
Füzér A várudvar a bejárattól ellentétes sarokból fényképezve. Véleményünk szerint a füzéri várban sok lehetőség van, remélhetőleg lesz anyagi és emberi erőforrás az igényes és teljeskörű rekonstrukcióhoz. A széleskörű látogathatósághoz szerintünk elengedhetetlen felvonó létesítése - ami például Hohenwerfennél vagy Güssingnél működik - de legalábbis a várhegy oldalán szerpentin-ösvény kialakítása, mivel az utolsó, meredek hegyoldali szakasz jelen állapotában nagyobb tömegeket nehezen, idősebb vagy gyengébb fizikumú várbarátokat pedig egyáltalán nem képes kiszolgálni. A VÁRmániától két csillagot kapott, megelőlegezve a helyreállítás majdani eredményét.
Tetejére

Füzér itt található