Elindult a VÁRmánia fórum!!!
Várak Magyarországon
Boldogkő - Bory-vár - Csesznek - Csókakő - Diósgyőr - Füzér - Gyula - Kisnána - Márévár - Regéc - Salgó - Simontornya - SirokSomoskőSümegSzigliget - Tata - Visegrád
Boldogkő már távolról is fenséges látványt nyújt. A dombon lévő parkolóból lehet felsétálni a várhoz, amely idegenvezetés nélkül járható be.

Bory.

Csesznek.

Csókakő a Vértesben található. Állapota romos, folyamatos felújítás alatt áll. Érdemes tavasszal vagy ősszel felkeresni, a hegy ilyenkor a legszebb.

Kívülről nem túl impozáns vár, igényes kiállítással.


Izgalmas kirándulás a festői várban. A parkolóból 20 perces séta a várig, amelynek utolsó szakasza kicsit megerőltető. A helyreállítás alatt álló várnak az egyik legszebb része a kápolna.


A gyulai várban gazdag kiállítás várja a látogatókat. A vár körül szép park, mellette fürdő található.

Kis alapterületű rom, kényelmesen bejárható, és ha szerencséje van az embernek és nyitva van, a kilátás biztosan szép a toronyból.


Márévár kis alapterületű, romos állapotú vár. Erdő közepén található, térkép ajánlott.

Regéc.

Kellemes erdei séta vezet a várhoz, ahonnan pazar panoráma nyílik a környező hegyekre és a szomszédos Somoskőre.

Simontornya felújítás alatt áll, egy terem látogatható. A várat jelenleg csak akkor érdemes megnézni, ha amúgy is a környéken járunk.

A várhegyre kényelmes gyalogúton lehet feljutni, a vár maga azonban elhanyagolt. Ez egyaránt nyújt varázslatos élményt és igényel fokozott óvatosságot a látogatótól.

A vár tövében magyar település húzódik, a vár azonban Szlovákia területén van. Kényelmesebb a várnál parkolni, és onnan felmenni, míg a szlovák oldalról hangulatos erdei úton túrázhatunk a várig.

Nyáron gazdag programválasztékot, szezonon kívül elhagyatott érzést nyújt.

Kellemes kirándulás, gyönyörű kilátással a Balatonra.

A tatai várban színvonalas kiállítás található. A vár körül szép par, mellette tó, ahol hajókirándulás tehető.

Fővároshoz közeli, nagy történelmi jelentőségű vár. Mindenképpen érdemes megnézni, de magas belépődíjra kell készülni.